דילוג לתוכן הראשי

אופטימיות מדודה זוהרת באפלה


הסופר המצרי, עלאא אל אסוואני,, פרץ לתודעה  הישראלית לאחר שספרו, "בית יעקוביאן", תורגם לפני כשנתיים לעברית וזכה להצלחה מרשימה בקרב קהל הקוראים. התקבלותו התאפשרה הודות לשילוב שבין רמתו הספרותית לבין צאתו לאור בימי הסער של ה"אביב הערבי" בו נפלו בזה אחר זה מרבית  המשטרים ששלטו במזרח התיכון בחצי השני של המאה ה-20. האהדה הרבה בה התקבלה יצירתו הובילה את הוצאת, כנרת זמורה ביתן, לתרגם גם את יצירתו המוקדמת,  מועדון המכוניות של מצרים, שראה אור לראשונה ב-2013 ועתה תורגם והודפס  להנאתו של הקורא העברי.
הימים המתוארים בספר  לוקחים את הקוראים  אל  ימיו של המלך פארוק, ששלט במצרים ובסודאן בחסדי הקולוניאליזם הבריטי שהשתלט על המזרח התיכון לאחר קריסתה של האימפריה העות'מנית. העלילה מגוללת כיצד  לצד פריחתו של מעמד מיוחסים שנהנו מתגמוליהם של אנשי השלטון הבריטים, נאנק המון העם ממציאות כלכלית וחברתית קשה הכוללת עוני ובערות. צוהר למציאות חיים זו נפתח על ידי המחבר באמצעות סיפורה של  משפחה מצרית עמידה היורדת מנכסיה ומאלצת להגר מבית האחוזה לכרך הקהירי הסואן. בצר לו אבי המשפחה הופך לעוזר מחסנאי במועדון המכוניות המלכותי, המהווה בפועל מועדון לציבור מצומצם של גברים מיוחסים המנצלים את המרחב לחיזוק של קשרים עיסקיים, לשתייה ולהימורים.  נוחתים על האב ובני ביתו משברים נוספים המטלטלים את עולמם ובוחנים את עמידותם הערכית. ההתמודדויות השונות מתוארות מנקודות מבט מתחלפות של בני הבית ובכך למעשה אנו מקבלים תמונה פנורמית הסוקרת את העליות ובעיקר המורדות הנקרות במסלול חייהם של בני הבית.
כדרכו, אסוואני, יוצר את דמויותיו בחן המאפשר לקורא להזדהות עימן. כך חשתי את אכזבתה של סאלחה בת המשפחה שנדחפת לנישואים עם נרקומן אלים. את כאביו של כאמל הנקרע בין היותו סטודנט למשפטים לבין מציאות חייו כפקיד זוטר במחסן המכוניות. את כמיהתו של מוחמד, רפה השכל , לצאת ממציאות חייו הקשה גם במחיר מכירת גופו לאלמנות מזדקנות הרואות בו נער שעשועים. הקשיים הרבים אל מולם ניצבות הדמויות אינם מרפים את ידיהם של  בני המשפחה שבהנהגת האם מחפשים שוב ושוב פכים קטנים של אופטימיות במציאות הסובבת. הפער בין המציאות האכזרית המכה בכל פה לבין עולמם הפנימי של הדמויות מדגיש  מסר הומניסטי המראה כיצד בני האדם יכולים לבור את דרכם. מי לדרך של אכזריות ומדון ומי לדרך של עזרה וחמלה. פעמים החלוקה הדיכוטומית בה נוקט המחבר מובילה לפשטנות ולהיעדר עומק של הדמויות ההופכות לפלקטיות (רוע צרוב מחד ותמימות רודפת שלום מאידך), מגמה זו פוגעת בעומקה של העלילה, אך יחד עם זאת הרגש והדרמה שכה חיוניים לרומן עב כרס בן 527 עמודים נשמרים מהעמוד הראשון ועד האחרון.
על אף ריבוי הדמויות ונקודות המבט הרומן נקרא בשטף ובהנאה, שאפשרו לי לצלול בנהר ההיסטוריה ולהביט בקהיר של ימי משטר הבובות המלוכני. אין ספק שהנחשלות שהשאירו העות'מניים במשך ימי גסיסתה של האימפריה והחמדנות הבריטית שראתה בשטחי המזרח התיכון כלי למימוש מאוויים אימפריאליסטיים  עדיין נותנים את אותותיהם במרחבי המזרח התיכון גם בימנו אנו. קידומן של אליטות מיוחסות בעיראק, ירדן, מצרים , סוריה וערב הסעודית  שצברו עושר ונכסים על חשבונם של נתינים חסרי כל עודנה מהווה מאיץ עיקרי לאי השקט החברתי המצית תבערה מטהרן ועד קהיר. כחובב היסטוריה מעניין לראות כיצד שורשי התופעות אל מולם אנו ניצבים כיום נטועים כה עמוק במציאות החברתית של ראשית המאה העשרים. אין ספק שלא רק ידם של  האירופאים שהינדסו את החברות שסביבנו במעל, אולם לצד הקדמה הטכנולוגית הן קיבעו סדרים חברתיים דכאניים הרחוקים שנות אור משיח הזכויות המלבב שהתנהל בשטחם. ועל כן יש להם אחריות ישירה למציאות אל מולה אנו נאלצים להתמודד כיום, כאשר משטרים וקבוצות מנצלים את אי השקט החברתי על מנת לצבור כוח פוליטי, כלכלי וצבאי. 
לסיכום על אף שהספר אינו מסתיים במתק שפתיים הוליוודי, מנצנצות בו תקוות של  התחדשות ופיוס. בימים אלו בהם עננים שחורים וקודרים מאיימים בהמטרת אש וגופרית יש בכך משום נחמה שהגורל אינו כתוב בהכרח אלא יש בכוחן של דמויות הלוקחות את גורלן בידן לעצבו ולשנותו.
עלאא אל-אסוואני, מועדון המכוניות של מצרים, תרגמה מערבית-ברוריה הורוביץ, טובי- כנרת זמורה ביתן, 2017, 526 עמודים.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סובורה-סדרת הפשע שמגלה את רומא מחדש

בחודשים האחרונים איטליה עולה לכותרות בהקשרים פחות מחמיאים. התפשטותה של המגיפה באזוריה הצפוניים והגידול המתמיד במספר המתים שחוצה כבר את רף 20,000   צובעים את ארץ המגף בצבעים קודרים. קשה להיזכר שעד לפני כמה חודשים איטליה הייתה שם נרדף לאופנה, למטבח עשיר ומפנק, אתרי תיירות מסקרנים וחדוות קרנבלים. רגע לפני שהדכדוך דוחק מחשבות חיוביות   דרמת הפשע בת שתי העונות שעלתה ב-2017 לנטפליקס, סובורה (Suburra Blod on Rome) , מחזירה את איטליה המוכרת והאהובה היישר לסלון. במרכזה של העלילה ניצבת יריבות בין ארגוני פשיעה מקומיים החפצים להקים נמל במבואותיה של רומא. אדמת המריבה שייכת למשפחות יריבות וגם לוותיקן, על מנת לצאת מהתסבוכת הדון המקומי, סמוראי, נאלץ לכרות בריתות להפעיל לחצים כשרים יותר ופחות על משפחות. כך בזה אחר זה מצטרפים לעלילה פוליטיקאים תאווי כוח, יזמי נדל"ן, סוחרי סמים, שוטרים ועברייני צווארון לבן. ככל שהפרקים מתקדמים כך מתגבהת לה ערמת הגופות הנזרקות בצידי הדרכים, אך המוות הפושה רק מעצים את הדרמה ואת תחושת הבהילות המעודדת לעבור מפרק לפרק. סובורה , היא לא רק סדרה קצבית המתארת

סדרות אוסטרליות מומלצות לצפייה מרתונית בנטפליקס

האם אוסטרליה הופכת למעצמה של יצירה טלוויזיונית? אילו סדרות אוסטרליות כדאי לראות בנטפליקס עם בואו של הקיץ? ואיך הכל קשור לגלי הפליטים המתדפקים על דלתותיה של היבשת הרחוקה עד לפני שהגיע עידן הצפייה הישירה, עבורי אוסטרליה הייתה אוסף של דימויים: מושבת עונשין, קנגרו ודובי קאולה. בקיצור לא הרבה, אבל לשמחתי לפעמים עולמות נפתחים בהזדמנויות בלתי צפויות כמו רשימת הצפייה המומלצת ההולכת ומתגבשת לאחר שהאלגוריתם של נטפליקס למד להכיר אותי ובכך שלח אותי לרצף של סדרות אוסטרליות שהובילו אותי לצפייה מרתונית שקיצרה לי את שעות השינה אך בהחלט העלו לי את הדופק.   מים עמוקים (2016, Deep Water ) בזו אחר זו מתגלות גופות של גברים בעיירת חוף מנומנמת באוסטרליה, צוות חוקרים פותח תיבת פנדורה הקושרת בין האירועים שלכאורה נראים לא קשורים. לצד חשיפתו של רוצח סדרתי   מסתתרות עוד אמיתות על קשרי השתיקה בקהילה, על משפחתה של החוקרת הראשית   ועל ההתנגשות המתמדת בין הפרטי לציבורי בהקשרים של מוסר, כבוד ומיניות. המנהל (2015, The Principal ) גלי ההגירה הפוקדים את אוסטרליה הובילו להתבססותן של קהילות מוסלמיות שמקורותי

סמויים לצפייה ישירה- שתי עונות שישאירו אתכם ערים שעות ארוכות

  סמויים- סדרת פשע אירופאית המציאות הישראלית לא מפסיקה להפתיע, ובתוך כל הכאוס הסובב הולך ומתחזק הרצון לבריחה,  אסקפיזם .  ערוצי הצפייה הישירה בהחלט מהווים אלטרנטיבה טובה לבריחה המיוחלת, אולם גם הם לא פעם נושאים איתם תחושות של מיצוי. תחושות אלו הקשו עלי  להתמיד ולראות את העונה השלישית של סובורה האיטלקית   לה המתנתי בסבלנות חודשים ארוכים. אך  כמאמר הצדיק, אין ייאוש בעולם כלל! ולשמחתי בו בעת שסובורה הלוקחת את הצופים לנבכיה של רומא מוכת הפשע, הגיעה למסכי ארץ הקודש העונה השנייה של הסדרה הבלגית המשובחת, סמויים (Undercover).  העונה השנייה של סמויים, מתכתבת עם העונה הראשונה ולכן אם טרם צפיתם בעונה הראשונה. תעצרו את הקריאה תשלימו חסכים ותחזרו בעוד 10 פרקים (עשר שעות צפייה ואתם אחרי זה) ותבואו לכאן מבושלים ומוכנים. לאלו ממכם שכבר גמעו מהקוקטייל הבלגי הטוב הזה, אספר בקצרה מה היה כי בכל זאת עברה שנה.  סמויים עונה ראשונה- בינות לכפר הנופש השלו רוחשים היצרים בוב סוכן סמוי במשטרה הפדרלית הבלגית נשלח יחד עם שוטרת הולנדית בשם קים די רוי להתחזות  לזוג היוצא לנופש בעיירה שלווה של נופש אירופאי מהוגן.  משי